Na liście polskich produktów tradycyjnych znajduje się miód z Pszczółek


Lista produktów tradycyjnych to zestawienie prowadzone przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zawiera ona produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

Wśród nich możemy znaleźć rownież miody, np. miód gryczany z Lubelszczyzny, wielokwiatowy z Doliny Baryczy czy miód z… Pszczółek

Możecie być spokojni – chodzi oczywiście o miejscowość Pszczółki w powiecie gdańskim.

Pierwsza wzmianka na temat miejscowości Pszczółki (dawniej Psolcicz) pochodzi z 1307 roku. Już pierwsze zapiski wiążą wieś z zakonem Cystersów z Oliwy, gdzie duchowni zajmowali się hodowlą pszczół i produkcją miodu.

W kronikach z lat 1590, 1649 i 1780, wymieniona została wieś Pszczółki jako miejsca wizytacji biskupów. Zapiski dotyczą m.in. płatności tzw. dziesięciny, która była płacona m.in. w miodzie.

Można wyróżnić trzy rodzaje miodu pszczółkowskiego w zależności od terminu zbioru i pożytku, z którego pochodzi:

majowy – charakteryzuje się intensywnym, zdecydowanie słodkim smakiem i zapachem,
czerwcowy – posiada delikatniejszy słodki, kwiatowy smak i zapach,
lipcowy – ma najbardziej wyrazisty smak, posiada też najtwardszą konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *