Piernik czeski


Im dłużej leży, tym lepiej smakuje.

Ciasto

  • 45 dag mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • 8 łyżek mleka

 

Cukier, masło, miód i mleko podgrzewać do roztopienia i rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepłą mieszaninę wykorzystać do zagniecenia ciasta dodając mąkę, sodę i jajko. Ciasto podzielić na 7 części i upiec placki.

Masa:

  • 25 dag masła
  • 25 dag cukru pudru
  • ½ litra mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ew. aromat waniliowy

 

Z mleka i obu rodzajów mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem i po łyżce dodawać przestudzony budyń cały czas ucierając. Przełożyć upieczone blaty i odłożyć na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *