Piernik biszkoptowy


Z dodatkiem orzechów.

Składniki:

  • 25 dag miodu
  • 15 dag masła
  • 50 dag mąki
  • płaska łyżeczka sody
  • czubata łyżka przyprawy do pierników
  • 25 dag cukru
  • 15 dag śmietany
  • 5 jaj
  • 20 dag grubo łamanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Zrobić karmel z 1 łyżki cukru. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku. Następnie dodać trochę cukru i płynnego miodu, przyprawę, śmietanę i połowę mąki (część mąki pszennej można zastąpić ziemniaczaną). Do tej masy dodać ubite na sztywno białka z resztą cukru, pozostałą część mąki, miodu i bakalie, wymieszać. Wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (ok. 150 o C), a później podwyższyć do 180 – 190 o C. Piec ok. 50 min. do 1 godz. (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *