Z dodatkiem orzechów.
Składniki:
- 25 dag miodu
- 15 dag masła
- 50 dag mąki
- płaska łyżeczka sody
- czubata łyżka przyprawy do pierników
- 25 dag cukru
- 15 dag śmietany
- 5 jaj
- 20 dag grubo łamanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Zrobić karmel z 1 łyżki cukru. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku. Następnie dodać trochę cukru i płynnego miodu, przyprawę, śmietanę i połowę mąki (część mąki pszennej można zastąpić ziemniaczaną). Do tej masy dodać ubite na sztywno białka z resztą cukru, pozostałą część mąki, miodu i bakalie, wymieszać. Wyłożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą. Wstawić do słabo nagrzanego piekarnika (ok. 150 o C), a później podwyższyć do 180 – 190 o C. Piec ok. 50 min. do 1 godz. (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).