Krajanki miodowe


Jedyną wadą tych ciastek jest to, że zbyt szybko się kończą.

Składniki:

  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki miodu
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

Sposób przygotowania:

Cukier z miodem zagotować. Zalać wrzącym mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dosypać sodę i korzenie – wymieszać, wyłożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić.
Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blachę. Posmarować marmoladą lub powidłami, ułożyć 1-1,5 cm warstwę dowolnych bakalii lub osączonych owoców. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na całość. Piec w średnio gorącym piekarniku 30-40 min. Po wystudzeniu kroić w prostokąciki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *