Jedyną wadą tych ciastek jest to, że zbyt szybko się kończą.
Składniki:
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki miodu
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Sposób przygotowania:
Cukier z miodem zagotować. Zalać wrzącym mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Wbić jajko, dosypać sodę i korzenie – wymieszać, wyłożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić.
Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną blachę. Posmarować marmoladą lub powidłami, ułożyć 1-1,5 cm warstwę dowolnych bakalii lub osączonych owoców. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na całość. Piec w średnio gorącym piekarniku 30-40 min. Po wystudzeniu kroić w prostokąciki.