Właściwości antyoksydacyjne miodu zależą od położenia geograficznego pożytku



Różnice są widoczne nawet na poziomie krajowym. Miody pochodzące ze wschodniej części Polski, gdzie temperatury na przełomie czerwca-sierpnia są wyższe niż na północy i południu kraju, cechują się większymi właściwości antyoksydacyjnymi. Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to szeroka grupa związków chemicznych, które poprzez neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników, które mogą być jedną z przyczyn zwiększania szybkości procesu starzenia lub nawet powstawania nowotworów. Jak oczywiście wiecie z poprzednich ciekawostek miód jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy. Od czego jednak zależy ich zawartość w miodzie? Z opublikowanych w 2011 r. badań wynika, że właściwości antyoksydacyjne miodu w dużej mierze są powiązane z położeniem geograficznym oraz warunkami klimatycznymi, w których jest on wytwarzany.

Więcej nowych ciekawostek znajdziecie na naszym facebookowym fanpage’ u https://www.facebook.com/polskieslonce lub na naszej stronie https://polskieslonce.pl/.

1 thought on “Właściwości antyoksydacyjne miodu zależą od położenia geograficznego pożytku”

  1. Grzegorz Kaczówka pisze:

    Bardzo ciekawe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *