Miód pochodzący z trujących roślin może mieć właściwości toksyczne


Do roślin, z których może powstać toksyczny miód należą m.in. różaneczniki (rododendrony). Już w 401 r. p.n.e. pisarz i żołnierz Ksenofont zaobserwował przypadki zatrucia wojowników greckich w rejonie Morza Czarnego. Po spożyciu „miodu obłędu” występowały u nich halucynacje, biegunka oraz wymioty. Nektar tych roślin zawiera grajanotoksynę, która powoduje tzw. odurzenie miodowe, charakteryzujące się arytmią serca, omdleniami oraz nudnościami. Natomiast w Ameryce Północnej w 1921 r. zaobserwowano zatrucia miodem z lauru górskiego (Kalmia latifolia). Według relacji świadków, po spożyciu nawet niewielkiej ilości tego miodu występowały zawroty głowy, ostre bóle oraz niedowład kończyn.

Więcej nowych ciekawostek znajdziecie na naszym facebookowym fanpage’ u https://www.facebook.com/polskieslonce lub na naszej stronie https://polskieslonce.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *