Produktów pszczelich używano w leczeniu osób napromieniowanych po katastrofie w Czarnobylu



W katastrofie w Czarnobylu od promieniowania jądrowego o niskim natężeniu ucierpiało ponad 150 tysięcy osób. U poszkodowanych stwierdzono szereg schorzeń, wynikających w dużej mierze z uszkodzeń układu odpornościowego organizmu. Badania przeprowadzone przez M. Frołowa i N. A. Pienesadina wykazały, że jedną z najskuteczniejszych metod terapii chorych jest wzbogacanie ich diety o produkty pszczele oraz preparaty ziołowe. Osoby te otrzymywały specjalną potrawę, która składała się z: 50-80 g miodu, 200-250 g tłustego twarogu, 100 g mleka zsiadłego, 50 g suszonych moreli, 50 g rodzynek, 50 g suszonych śliwek. Pacjentom podawano również 2-3 razy dziennie ciepłą herbatę ziołową z miodem, a także mleczko pszczele (100 g). Część poszkodowanych zażywała również 20-30% roztwór z propolisu. U osób objętych terapią już po 3-4 tygodniach zaobserwowano narastanie nabłonka na wrzodach i nadżerkach błony śluzowej żołądka. Ponadto, stwierdzono, że długotrwale zażywanie produktów pszczelich przyczynia się do odbudowy aparatu genetycznego komórek. Zmniejsza się przy tym liczba przypadków pękania chromosomów, m.in. w komórkach układu odpornościowego.

Więcej nowych ciekawostek znajdziecie na naszym facebookowym fanpage’ u https://www.facebook.com/polskieslonce lub na naszej stronie https://polskieslonce.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *