Miód stosowany jest w leczeniu zapalenia żołądka


Miód posiada właściwości normalizowania upośledzonej czynności wydzielniczej i ruchowej żołądka, dlatego też przynosi dobre efekty w leczeniu zapalenia żołądka oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Okazuje się skuteczny zarówno w leczeniu dzieci jak i dorosłych, gdzie zapalenie wywołane jest zakażeniem wywołanym przez bakterie: salmonelli, pałeczki czerwonki (Shigella), e.coli, pałeczki zapalenia płuc (Klebsiella) oraz zakażania rotawirusem typu ludzkiego (HRV).

Zmagając się z niedokwasotą żołądka zaleca się przyjmowanie miodu 3 razy dziennie, w postaci zimnego roztworu wodnego lub w naparze ziół, 10 – 15 minut przed posiłkiem. Dzięki szybkiemu wypiciu roztworu zwiększa się wydzielanie soku żołądkowego. W przypadku zapalenia żołądka z podwyższoną kwasowością miód rozpuszcza się w ciepłej wodzie i spożywa 3 razy dziennie, 1,5 – 2 godziny przed jedzeniem. Osłabia to czynności wydzielnicze błony śluzowej żołądka. Powolne wypicie roztworu powoduje rozszerzenie ścian komórkowych błony śluzowej i zmniejsza ich napięcie, dzięki czemu miód wchłania się szybciej bez jej podrażniania. W obu postaciach zapalenia żołądkowego leczenie trwa najczęściej 2 miesiące, stosując 100 – 200 g miodu dziennie (5 – 10 łyżek stołowych).

Proponuje się rozdzielenie dawki na 3 części: rano i wieczorem po 30 – 60 g, w ciągu dnia 40 – 80 g, gdzie rano i popołudniu 1,5 godziny przed posiłkiem, natomiast wieczorem 3 godziny po kolacji. Miód należy rozpuścić w ½ lub całej szklance ciepłej wody.

Więcej nowych ciekawostek znajdziecie na naszym facebookowym fanpage’ u https://www.facebook.com/polskieslonce lub na naszej stronie https://polskieslonce.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *